A környéken van farkas, de a Börzsöny hegyvonulatában akár medve is lehet, mégis egy kutya terített le egy őzet a napokban. Arról, hogy egy kutya egy őzet vonszol a hegyoldalban még fotó is készült, amit az egyik kismarosi facebook csoportban tett közzé a készítője:

 

Aradi Szilveszter alpolgármester az üggyel kapcsolatban annyit közölt, hogy Kismaros közterületfelügyelője, Konecsni Miklós a poszt alapján értesítette a Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság vadőrét és a fénykép, a leírás illetve egy segítőkész börzsönyligeti polgár segítségével meg is találták az őz tetemét. A tetem friss volt, vagyis alig néhány órás – közölte Jancsó István vadőr. Szerinte valószínű, hogy az a nagytestű, fehér kutya ejtette el, akiről korábban a fotó készült. A vadőr a tetemet elszállította, a vadásztársaság pedig felveszi a kapcsolatot a kutya gazdájával, akit időközben sikerült megtalálni.

Börzsönyligeten több problémás kutyás ügy bukkant fel a közösségi médiában, a legtöbbször a kerítésen kiszökő, elkóborló állatok okoznak problémát, de van olyan telektulajdonos is, aki tucatnyi kutyát tart a telkén, amiknek a csaholása régóta zavarja a szomszédokat. Néha még a sétáltatás is problémás.

Azon túl, hogy a kutyatartó felelőssége, hogy úgy kerítse el a portáját, hogy az állat ne tudjon elkóborolni, fontos megemlíteni, hogy ma, az állattartást szabályozó törvények szerint a kutyát közterületen csak pórázon lehet sétáltatni – a kijelölt futtató kivételével. Szabály az is, hogy az oltási könyvet is magánál kellene tartani az embernek, ha útnak indul – a közterület-felügyelő ugyanis kérheti.

Ahogy ez utóbbi ritka dolog, úgy bizony az elkerítés és a pórázon vezetés kapcsán is vannak hiányosságok. Márpedig mindkét esetben szerezhetünk kellemetlen pillanatokat – ha nem magunknak, akkor például valaki olyannak, aki tart, vagy kifejezetten fél a kutyáktól.

Tévedés azt is hinni, hogy például az erdő pórázmentes terület. A vadászatot szabályozó törvények szerint a külterületek csaknem egésze vadászterületnek minősül, itt azokat a kutyákat, akiknek nem azonosítható a gazdája, gond nélkül kilőhetik. Ez szinte minden olyan esetre igaz, ha a kutya nincsen pórázon. A vadásztársaságok ugyancsak követelhetnek kártérítést, ha a kutya elejt egy vadállatot. Utóbbi esetre friss példa a fenti kismarosi őzvadászat.

Forrás: https://kismarosikikialto.hu/heti-szemle-volt-koronavirus-pozitiv-az-iskolaban-ozet-fogott-egy-kutya-borzsonyligeten-elo-adventi-kalendariumot-szervez-a-falumuzeum-a-kismarosi-ablakokba/