A sokarcú Börzsönyliget

Börzsönyliget Pest megye északi részén található, Kismaros falu településrésze. Lakó-pihenő övezet, ahol első sorban nyaralók találhatóak, de van jónéhány állandó lakos is a területen.

Börzsönyliget közlekedése

Autóbusz
A Vác – Szokolya – Kóspallag – Szob (2081) és a Kismaros – Szokolya – Királyrét autóbuszvonal mellett fekszik a településrész. Naponta 20 járat közlekedik Kismaros illetve Szokolya felé, 8 közvetlen járat megy Vácra, 11 elsősorban hétvégén közlekedő járat van Szokolya-Királyrétre. A buszok általában Kismarosról Börzsönyliget felé munkanapokon minden óra 35-kor indulnak, és ezek csatlakoznak a Budapest – Szob vasútvonal járataihoz.
Megállóhelyek Börzsönyligeten:
(Kismaros v.mh.bu.)
Kismaros, MORGÓ
Börzsönyliget v.mh.

Kisvasút
A Kismaros – Királyrét (317) vasútvonal mellett helyezkedik el Börzsönyliget. Áprilistól novemberig naponta közlekednek a vonatok, amelyek Kismaroson csatlakoznak a Budapest – Szob vasútvonal járataihoz. 
Vasúti megállók:
(Kismaros állomás)
Morgó állomás
Börzsönyliget megállóhely

Boldogasszonyháza Ciszterci Monostor

A Gál-hegy lábánál, a Szuttai dűlőben található a 2005-ben ötven éves ciszterci közösség monostora és a hozzá tartozó templomot. A rendház elodjét 1957 körül kezdték építeni, míg a templom a XX. század végén került felszentelésre. A rendfőnök: Horváth Olga nővér. Római katolikus Szentmisék időpontjai: munkanapokon és szombatokon reggel 8 óra, vasárnapokon és ünnepnapokon reggel 9 óra.

A Testvér-forrás és a Riezner-forrás

Börzsönyliget két legszebb természeti kincse a két forrás, amelyek gyakorlatilag egy patakmeder mentén találhatóak, azonban ma már a két forrás között nincsen vízfolyás. Mind a kettő a Reizner utcával párhuzamosan futó patak mentén helyezkedik el, a sárga sávjelzésű túristaúton lehet elérni. A források környékét Verőcemaros (ma Kismaros illetve Verőce) község önkormányzata újítatta fel az 1980-as években. Azóta sajnos ismét leamortizálódtak, és az ÁNTSZ bemérései szerint a víz nem iható.

Cserkészház

A II. világháború előtt létezett a Széchenyi István reálgimnáziumban egy cserkészcsapat, melynek vezetője Liska Zoltán hittanár volt. Későbbi zebegényi plébános.  Ennek a cserkészcsapatnak volt Kismaroson saját háza, a falun kívül a patak és a Szokolyai  út közötti területen az út kanyarulata előtt. Jelenleg egy kőből újjáépített lakóház van a helyén.

A ház nem sok komforttal rendelkezett, fürdőszoba a patak, a konyha az általunk nyárra felépített féltető volt. A földszinten kétszintes vaságyak, az emeleten szalmával készített fekhelyek voltak. Mindezek ellenére – vagy éppen ezért – nyaranta igen jól éreztük magunkat.

A háború alatt a ház csaknem teljesen tönkrement, a tetőszerkezetet újjá kellett építeni. A cserkészcsapat tagjai „téglajegyek” árusításával szereztek némi pénzt ahhoz, hogy rendbe lehessen hozni, lakhatóvá alakítsuk ki. A tetőszerkezetet Visner ácsmester úr készítette el.Mi a segédmunkát végeztük. 1946 év-ben már töltöttünk ott időt pihenéssel is. A közelgő fordulat éve miatt a csapat vezetői úgy döntöttek, hogy a házat átadják a gimnáziumnak remélve, hogy akkor talán megmaradhat a diákság számára. Tévedtek. 1948 évben ezt is elérte az államosítás szele. A cserkészházzal szemben lévő két Marx-villával ( az alsó akkor már romokban volt ) együtt a Danuvia (?) tulajdonába került, a cserkészház mint gyereküdülő.  Eleinte még foglalkoztak vele, de rövid idő múlva átadták az egészet az enyészetnek. Így múlt ki egy jobb sorsra érdemes cserkészház.

1980. évben a szokolyai út átépítése idején ( ekkor változott meg a kisvasút nyomvonala és került az épület mellé ) még igen siralmas állapotok uralkodtak a ház körül.

Örömmel látjuk, hogy a cserkészház helyén igen tetszetős ház épült.Sok arrajáró valószínű, hogy nem is tudja mi volt ott valamikor és mennyi gyereknek adott örömet egy-egy nyári tábor.
(Sági Andor, 2007. március)

Börzsönyliget túristaútjai

Sárga jelzés
A sárga sáv jelzésű túristaút Kismarosról, a MÁV állomásról indul, és a Szokolyai úton éri el Börzsönyligetet. Áthalad Morgó vasútállomáson (remek becsatlakozási lehetoség a kisvonatról!), majd balra fordul a Gálhegyi út aszfaltján haladva. A kis emelkedőn felérve a Gálhegyi útról letérve egy szerkérúton, majd egy ösvényen halad a Csömöle-völgyben. Elhalad a Testvér-forrás mellett, majd az egykori patakmederben keringőzve jut el a Riesner-forráshoz. Itt felér a Riezner utcához, és egy pár méteres szakaszon az aszfalt úton halad, majd ismét leereszkedik a patak mellé. Kiérve a Nacsapéreg hegy alatti völgyből a Boglya kövön át haladva Kóspallagon keresztül Nagybörzsönybe tart.

Zöld jelzés
A zöld sávos jelzésű túristaút Kismarosról, a MÁV állomásról indul, és egészen az egykori Cserkészházig (az egyetlen kisvasúti sin-patak közötti jellegzetes ház a környéken) a Szokolyai úton halad, majd a vízművek épületénél a hegy felé veszi az irányt egy kisebb ösvényen. A Hélya utca környékén kapaszkodik fel a Nagy Morgó-hegy oldalába, és a tetőn éri el a Gálhegyi utat. Innen nagyon szép a kilátás Nagymaros, Visegrád és Vác felé. A zöld jelzés innen a Gál-hegyre kapaszkodik fel, majd a Szárazfáknál egy ballkanyart vesz, és egy írtáson keresztül jut el a Szent Gál földre, ahol keresztezi a Kismaros-Kóspallag műutat, majd Törökmezőn keresztül Zebegénybe tart.

Börzsönyligeti vonatkozású szervezetek

Üdülőterületi Polgárőrség
Az Üdülőterületi Polgárőrség feladata a közbiztonság javítása. Együttműködnek a rendőrséggel, gyakorta járőröznek a területen. Részt vesznek rendezvények biztosításában és segédkeznek a katasztrófa védelmi feladatok ellátásában.

Kismarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
A Kismarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület feladata a tűzek megfékezése és eloltása, illetve különböző katasztrófavédelmi feladatok ellátása.

További szervezetekről Kismaros honlapján olvashat.

Fontosabb telefonszámok:

 • Orvosi ügyelet: 383-163
 • Orvosi rendelő: 350-185
 • Invitel hibabejelentő: 1445
 • ELMÜ hibabejelentő: 06-40-38-38-38
 • DMRV hibabejelentő: 511-480
 • Vilcsek Gyula Általános Iskola: 639-153
 • Kis Morgó Óvoda: 639-150
 • Művelődési Központ: 369-127
 • Községi Könyvtár: 383-427
 • Posta: 350-005
 • Plébánia: 350-165
 • Monostor: 583-055
 • Üdülőterületi Polgárőrség: 06-30-976-3543
 • Kismarosi Teleház: 383-285
 • Falumúzeum: 06-20-923-4714
 • Pogármesteri Hivatal:  639-131, 639-123